Agrokor podnio ponudu za Mercator

Bez autora
Oct 18 2011

Hrvatski koncern Agrokor predao je ponudu za najveći slovenski lanac trgovina prehrambenih proizvoda Mercator u postupku prikupljanja ponuda za prodaju 50,03 posto dionica Mercatora koji je zaključen u ponedjeljak. Iz Agrokora u Zagrebu pak ni jučer niti danas nisu željeli komentirati da li su predali ponudu za kupnju dionica Mercatora. Po pisanju slovenskih medija, Agrokor je ponudio 221 euro za dionicu Mercatora, čime bi ukupna vrijednost slovenskog poduzeća iznosila 832 milijuna eura. Kao ni Agrokor niti londonska banka ING, koja upravlja prodajom 50,03 posto udjela u Mercatoru, nije komentirala tu informaciju. Ponude za 50,03 posto dionica Mercatora koje zajednički prodaje skupina slovenskih banaka i Pivovarna Laško (PL), odnosno ukupno 11 dioničara, predali su i investicijski fondovi - Mid Europa, Warburg Pincus i TPG. Neki su od njih nastupali i u ranijim natječajima za ulazak u Mercator od kojih su vlasnici kasnije odustajali, ali su ponudili manju cijenu od Agrokora koji je i prilikom zadnjeg prikupljanja ponuda početkom ove godine također nudio 221 euro po dionici za vlasnički paket koji je tada na prodaju ponudila Pivovarna Laško.

Agrokor podnio ponudu za MercatorHrvatski koncern Agrokor predao je ponudu za najveći slovenski lanac trgovina prehrambenih proizvoda Mercator u postupku prikupljanja ponuda za prodaju 50,03 posto dionica Mercatora koji je zaključen u ponedjeljak, kazao je u utorak za Reuters upućeni izvor.

"Mogu potvrditi da je Agrokor podnio ponudu", kazao je izvor, ne komentirajući ponuđenu cijenu.

Iz Agrokora u Zagrebu pak ni jučer niti danas nisu željeli komentirati da li su predali ponudu za kupnju dionica Mercatora.

Po pisanju slovenskih medija, Agrokor je ponudio 221 euro za dionicu Mercatora, čime bi ukupna vrijednost slovenskog poduzeća iznosila 832 milijuna eura.

Kao ni Agrokor niti londonska banka ING, koja upravlja prodajom 50,03 posto udjela u Mercatoru, nije komentirala tu informaciju.

Prema neslužbenim informacijama, ponude za 50,03 posto dionica Mercatora koje zajednički prodaje skupina slovenskih banaka i Pivovarna Laško (PL), odnosno ukupno 11 dioničara, predali su i investicijski fondovi - Mid Europa, Warburg Pincus i TPG.

Neki su od njih nastupali i u ranijim natječajima za ulazak u Mercator od kojih su vlasnici kasnije odustajali, ali su ponudili manju cijenu od Agrokora koji je i prilikom zadnjeg prikupljanja ponuda početkom ove godine također nudio 221 euro po dionici za vlasnički paket koji je tada na prodaju ponudila Pivovarna Laško.

Predsjednik Nadzornog odbora Pivovarne Laško Vladimir Malenković jučer je za STA izjavio da će se Nadzorni odbor upoznati s neobezujućim ponudama za kupnju 50,03 posto dionica Mercatora na sjednici predviđenoj za 26. listopada.

Danas, dan nakon isteka roka za predaju ponuda za kupnju većinskog udjela Mercatora, na Ljubljanskoj burzi cijena dionice Mercatora pala je za 2,8 posto, na 168,1 eura.

Trgovački lanac Mercator među vodećim je poslovnim grupacijama u Sloveniji prema ostvarenim prihodima. S prošlogodišnjim prihodom od 2,78 milijardi eura Mercator je bio na drugom mjestu poslije Petrola, koji je sa 2,80 milijardi eura prihoda 'preskočio' ranijih godina vodeći Mercator.

Prema ostvarenoj dobiti u prošloj godini, Mercator je sa 30,4 milijuna eura bio na sedmom mjestu.

U prvom polugodištu ove godine Mercator je ostvario 1,42 milijarde eura prihoda, što je 6,1 posto više nego u istom razdoblju lani.

Čista dobit grupe Mercator je u prvom polugodištu ove godine iznosila 18,5 milijuna eura, ili 4,9 posto više nego u isto vrijeme lani.

Krajem lipnja grupa Mercator je zapošljavala 23.620 radnika, od čega u Sloveniji njih oko 12.000.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik